Żurawina przez wiele lat była zapomniana, wykorzystywana tylko w tzw. medycynie ludowej. Dzisiaj ma swoje 5 minut. Możemy kupić praktycznie każdy produkt w wersji „z żurawiną” – od jogurtu, przez herbatę, po suplementy diety. Ostatnio pojawiła się nawet dieta, która wykorzystuje je dobroczynną moc. Czy rzeczywiście jest to tak pożyteczna roślina?
Tajemnica naszych babć
Owoce żurawiny to tajemnica popularności tej rośliny. Nasze babki stosowały je jako lekarstwo na przeziębienie, środek moczopędny, remedium na wszelkiego rodzaju zapalenia, reumatyzm i jako środek obniżający gorączkę. Wykorzystywano również jej kulinarne właściwości, gościła na stołach jako dodatek do mięs, konfitura dodawana do herbaty i suszona dodawana do ciast. Owoce tej krzewinki są zbyt cierpkie, by jeść je na surowo.
Jakiś czas temu żurawina znalazła się w kręgu zainteresowań medycyny klasycznej, dokładnie zbadano te owoce i potwierdzono jej lecznicze właściwości – poza wymienionymi już, udowodniono, że jest ona antyoksydantem, bogatym źródłem witaminy C, A i witamin z grupy B. Żurawinę pokochała również kosmetologia.
My, kobiety znamy ją najlepiej!
Głównie płeć piękna boryka się z problemami z pęcherzem. Według badań zapalenie pęcherza dotyka głównie kobiety. Żurawina jest doskonałym lekarstwem na tę dolegliwość, ponieważ dzięki zawartości proantocyjanidów (PACs), powodujące zapalenie bakterie są wydalane z organizmu, nie przyklejają się do ścianek pęcherza.
O zdolności zakwaszania moczu i właściwościach moczopędnych żurawiny pisano już w 1923 roku! A najnowsze badania tylko potwierdziły jej skuteczność. Żurawina to doskonała profilaktyka zapaleń dróg moczowych.
Dzięki zawartości NDP owoce te również wspomagają nas w walce o zdrowy i piękny uśmiech. Związek ten powstrzymuje rozwój szkodliwych bakterii i zapobiega ich przyleganiu do płytki nazębnej.
Jedz żurawinę!
Bo to zdrowie i uroda. O mocy tej owoców nie trzeba przekonywać, poprawiają naszą kondycję mózgową, spowalniają procesy starzenia komórek, dzięki dużej zawartości witaminy C przeciwdziałają wielu poważnym chorobom – m. in.: nowotworom.
Żurawina to także strażniczka naszej urody. Wykorzystuje się ją do zabiegów pielęgnacyjno – odżywczych oraz jako składnik wielu kosmetyków przeznaczonych do cery dojrzałej, przesuszonej i ziemistej.
Dieta żurawinowa?
Jakiś czas temu przebojem na rynek wkroczyła dieta OXY (od oxycoccus – żurawina). System ten został pozytywnie oceniony przez dietetyków i zajął wysokie miejsce w rankingu diet. To dieta z grupy proteinowych, ale zupełnie inaczej zorganizowana i zapewniająca zdrowe, szybkie i trwałe efekty.Dzięki żurawinie wyeliminowano z niej wszelkie dolegliwości występujące w klasycznej diecie białkowej: problemy z nerkami, wątrobą, zmęczenie, kłopoty z wypróżnianiem. Zastosowanie żurawiny w diecie to wspomaganie usuwania toksyn z organizmu, profilaktyka i podnoszenie ogólnej kondycji organizmu. To ona w OXY reguluje przemianę materii i dobroczynnie wpływa na nasz organizm.
Żurawina to owoce zdrowia i urody. Przez jakiś czas zapomniana i funkcjonująca tylko w przestrzeni medycyny ludowej, dziś wraca do łask i ma coraz więcej zastosowań. Również dietetyka przekonała się, że warto ją włączyć do systemu żywienia, a efektem tego jest dieta OXY.
Administrator oświadcza, że informacje zamieszczone w historiach odchudzania, są prywatnymi opiniami użytkowniczek i nie gwaratnują osiągnięcia takich samych wyników w odchudzaniu.
akurat zurawine mam w zurascinie URO, mam przypadlosc ze czesto lapia mnie zapalenia pecherza, ten srodek dziala idealnie i bardzo szybko